Πεταχτά αυτιά

Τα πεταχτά αυτιά είναι η πιο συχνή διαταραχή των πτερυγίων των αυτιών που προεξέχουν από το κεφάλι.

Το αυτί αποτελείται από χόνδρο και καλύπτεται σε όλη του την έκταση από δέρμα και ένα λεπτό στρώμα υποδορίου λίπους. Φυσιολογικά τα αυτιά εξέχουν από το κεφάλι κατά 1.8-2 cm.

H ωτοπλαστική- πλαστική αυτιών είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για την τεχνική της αποκατάστασης.

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής γεννήθηκε στα 600πχ αφού περιγράφηκε από τον ινδό γιατρό Sushruta που συχνά αναφέρεται σαν πατέρας της χειρουργικής.

Αυτός και οι φοιτητές του ανακατασκεύαζαν αυτιά μετά από ακρωτηριασμούς λόγω τιμωριών για αδικήματα εκείνης της εποχής.

Τα πεταχτά αυτιά δημιουργούν ένα έντονο ψυχολογικό πρόβλημα σε άνδρες και γυναίκες αγόρια και κορίτσια.

Πολλοί και πολλές βρίσκουν τρόπους να τα καλύπτουν με τα μαλλιά τους και αρκετοί αποφεύγουν την θάλασσα ή να εκτεθούν στο αέρα. Θεωρείται μια επέμβαση ρουτίνας που γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς με τοπική αναισθησία.

Πως Γίνεται

Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε κάθε άτομο μετά τα 5 χρόνια και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας.

Όπως είπαμε γίνεται με τοπική αναισθησία εκτός και εάν δεν συνεργάζεται ο ασθενής (συνήθως παιδιά από 5-12 χρονών) και μπορεί να απαιτηθεί μια ελαφρά μέθη για την επέμβαση.

Όλες οι ωτοπλαστικές γίνονται επί εξωτερικής βάσεως δηλαδή δεν χρειάζεται να μείνουν οι χειρουργημένοι στην κλινική.

Η τεχνική μας

Στηρίζεται:

  1. στην αξιολόγιση του προβλήματος του κάθε ασθενούς
  2.  Η επέμβαση τροποιοείται ανάλογα με το τι θέλουμε να διορθώσουμε στο πτερύγιο και ποιά σημεία πρέπει να επέμβουμε.
  3.  Η αφαίρεση του δέρματος από το πίσω μέρος προσχεδιάζεται ανάλογα με το πόσο θέλουμε το πτερύγιο να γυρίσει προς τα πίσω.Παράλληλα σχεδιάζουμε εάν απαιτείται και διόρθωση στο λοβίο.
  4. Η χειρουργική στον χόνδρο γίνεται με ειδικά ξέστρα στην πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου και τα ειδικά διαφανή ράμματα μπαίνουν όπου χρειάζονται κάθε φορά (δείτε το βίντεο πιο κάτω)
  5. Πάντα χρησιμοποιύμε καθρέπτη για συνεργασία με τον-την χειρουργούμενο-η
  6. Το δέρμα κλείνεται με εσωτερική ραφή
  7. Τα αυτιά καλύπτονται με ένα επίδεσμο για 2 ημέρες.
  8. Το πλύσιμο επιτρέπεται την 2η ημέρα
  9. Τα αυτιά αφήνονται ελεύθερα μετα την 2η ημέρα.Ανάλυση της τεχνικής μας

Η επέμβαση ξεκινάει με την αφαίρεση μιας λουρίδας λεπτής δέρματος από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Κατόπιν η πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου ξύνεται με ειδικό ξέστρο ούτως ώστε να μπορέσει να γυρίσει προς τα πίσω.

Σε ειδικά σημεία του χόνδρου τοποθετούνται ειδικά διαφανή μη απορροφήσιμα ράμματα για να μπορέσει να διπλώσει ο χόνδρος. Με αυτό τον τρόπο γυρίζει το αυτί πιο πίσω προς το κεφάλι και παράλληλα δημιουργείται η ανατομία της ανθέλικας. Το δέρμα στην πίσω επιφάνεια κλείνει με ράμματα και η επέμβαση τελειώνει με μια ειδική επίδεση.

Δείτε την τεχνική μας σε βίντεο.

ωτοπλαστική

 

Μετά την επέμβαση

Όλοι οι χειρουργημένοι φορούν την επίδεση στα αυτιά για 24 ώρες. Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου μπορούν να κάνουν μπάνιο.

Όλοι παίρνουν προληπτικά αντιβιοτικά και τα παυσίπονα που χρειάζονται είναι της τάξης του Depon, lonarid,η Ponstan.Η αφαίρεση των μικρών ραμμάτων από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού γίνεται σε μια εβδομάδα από την επέμβαση.

Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου κάποιοι-ες μπορεί να έχουν μερικές εκχυμώσεις στα αυτιά που υποχωρούν γρήγορα.

Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται μετά από 2 ημέρες από την επέμβαση ενώ η επάνοδος στην γυμναστική μετά από 3 εβδομάδες εάν πρόκειται για σπορ (ποδόσφαιρο-μπάσκετ) για αποφυγή τραυματισμού του αυτιού. Η τομή στο πίσω μέρος του αυτιού εξαφανίζεται σχετικά γρήγορα.

Πόνος

Ο πόνος είναι ελάχιστος και όλοι λένε ότι είχαν μια μικρή ενόχληση το 1ο 24 ώρο που είχαν τον επίδεσμο που αντιμετωπίζεται με τα παυσίπονα που δίνουμε (Lonarid/Depon/Ponstan).Η πείρα που συλλέξαμε από το 1998 με την ωτοπλαστική, η ειδική τοπική αναισθησία που χρησιμοποιούμε μαζί με την γρήγορη αφαίρεση του επίδεσμου από το κεφάλι μας οδήγησε στην ελαχιστοποίηση του πόνου και την γρήγορη επάνοδο των χειρουργημένων στις δραστηριότητες.

Δείτε σε βίντεο αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε ωτοπλαστική