Μικρωτία

Η μικρωτία αφορά την απουσία από την γέννηση του αυτιού και αφορά 1 στις 6000 γεννήσεις. Οι στατιστικές είναι μικρότερες στην Ιαπωνία με 1 στις 4000 γεννήσεις.

Η δεξιά πλευρά φαίνεται να εμπλέκεται πιο συχνά από την αριστερή και τα αγόρια πιο πολύ από τα κορίτσια.

Ένα στις 10 περιπτώσεις μικρωτίας εμπλέκονται και τα δυο αυτιά. Συμβαίνει στην 8η εβδομάδα της κυήσεως και πιθανά να οφείλεται στην διακοπή της αιμάτωσης της περιοχής που τροφοδοτεί το αυτί.

Μπορεί να υπάρξει σαν μοναδικό πρόβλημα στο παιδί ή να είναι μέρος ενός συνδρόμου όπως είναι η ημίπροσωπική μικροσωμία, το σύνδρομο Treacher Collins ή το σύνδρομο Goldenhar.

Υπάρχει συνήθως απώλεια ακοής καθώς το μέσο αυτί είναι υπο-αναπτυγμένο. Εάν η μικρωτία αφορά το ένα αυτί δεν χρειάζεται να γίνει κάτι.Εάν όμως αφορά και τα δύο αυτιά απαιτείται θεραπεία για βελτίωση της ακοής.

Η χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν δύο λύσεις η προσθετική του αυτιού με ειδική πρόθεση τιτανίου προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και η άλλη λύση είναι η ανακατασκευή του πτερυγίου του αυτιού με χόνδρο από τα πλευρά του παιδιού.

Ο χρυσός κανόνας στην χειρουργική αποκατάσταση είναι ένας καλά διαμορφωμένος πλευρικός χόνδρος που να μιμείται το αντίθετο αυτί τόσο σε σχήμα όσο και σε μέγεθος.

Η ιδανική ηλικία είναι μετά τα 9 γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλευρικού χόνδρου πρώτα. Αρκετοί ασθενείς και γονείς προτιμούν την χειρουργική τεχνική.

Η χειρουργική τεχνική γίνεται σε 3-4 στάδια.