Ωτοπλαστική. Μέθοδος μανταλάκι, υπερ και κατά

μέθοδος μανταλάκι

Το σύστημα του μεταλλικού νάρθηκα κοινώς στα Ελληνικά σαν μέθοδος μανταλάκι (ωτοπλαστική) είναι μια νέα θεραπεία για διόρθωση των πεταχτών αυτιών και συνίσταται σε 3 τμήματα:Το μεταλλικό ένθεμα ή clip,ο εισαγωγέας του ενθέματος,και ο πριν την πτύχωση τοποθετής (Prefold positioner ).

Μέθοδος Μανταλάκι:

Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PRS Open Global το 2018 παρουσιάζεται η μέθοδος σε 403 ασθενείς σε διάστημα από το 2013-2014.

Αποτελέσματα:

7 χειρουργοί χρησιμοποιήσαν 1200 μεταλλικά clips για 403 ασθενείς.Μέχρι το τέλος της μελέτης 145 ασθενείς επέστρεψαν στους γιατρούς (36%) για check της επέμβασης.Από τους 403 ασθνείς 39 είχαν προβλήματα.(9.7%) των ασθενών χρειάσθηκαν διορθώσεις του ενθέματος και το κυριότερο το ένθεμα φαινόταν από μπροστά λόγω του ότι το δέρμα του αυτιού μπροστά είναι πολύ λεπτό και δεν μπορεί να καλύψει ένα μεταλλικό υλικό.Διάβρωση και εξωτερίκευση του ενθέματος είχαν 17 ασθενείς,μόλυνση του ενθέματος 7.

μέθοδος ωτοπλαστικής μανταλάκι

Ορατό ένθεμα που απαιτεί διόρθωση

Συμπεράσματα:

Συμπερασματικά το ένθεμα του αυτιού έχει προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς και απαιτεί βελτίωση με τα χρόνια για να μειωθούν οι επιπλοκές.Η μέθοδος μανταλάκι είναι μια νέα μέθοδος της ωτοπλαστικής που αφορά μόνο ένα τμήμα του αυτιού και φυσικά δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε ωτοπλαστικές που αφορούν το σύνολο των θεμάτων που έχουν τα πεταχτά αυτιά.

Μέθοδος μανταλάκι-υλικό-τοποθέτηση

Πρόκειται για πιλοτική μελέτη και το υλικό το κατασκευάζει η Allergan στην Ιρλανδία.Αποτελείται από νικέλιο και τιτάνιο επενδεδυμένο από χρυσό 24 καρατίων.

Συνολικά το ποσοστό των επιπλοκών φθάνει στο 20% περίπου και θα απαιτηθούν χρόνια χρήσης του υλικού για αποδοχή σαν εναλλακτική λύση της ωτοπλαστικής που σε έμπειρα χέρια δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα με τις νέες μεθόδους που χρησιμποιούμε.

Α.Το κλίπ επενδεδυμένο με χρυσό 24 καρατίων για να μην φαίνεται το ένθεμα από το δέρμα
Β.Ο εισαγωγέας που εισάγει τα κλίπ σε διάφορα σημεία της ανθέλικας

Μέθοδος τοποθέτησης του clip

Α pilot study. Aesthet Surg J. 2016 (Πιλοτική μελέτη)

Μικρές τομές γίνονται στο επίπεδο ανάμεσα στην έλικα και την ανθέλικα και με μια βελόνα 21g δημιουργείται το τούνελ για την τοποθέτηση του μεταλλικού clip.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο
http://links.lww.com/PRSGO/A639

Η ωτοπλαστική σήμερα είναι μια επέμβαση που απαιτεί εμπειρία γιατί κάθε ασθενής έχει τις δικές του επιθυμίες και πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να τροποποιεί τις μεθόδους για δώσει στον κάθε ασθενή το αποτέλεσμα που θέλει.

Η μέθοδος μανταλάκι είναι μια επίπεδη μέθοδος χωρίς να δίνει στον πλαστικό χειρουργό την ευελιξία να τροποποιεί την μέθοδο.Δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε μεγάλες κόγχες,μεγάλα και πεταχτά λοβία και δεν μπορεί να συνδυάσει τεχνικές που οδηγούν στο αποτέλεσμα που θέλει ο καθένας.

Το κόστος του υλικού είναι ένα θέμα και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν κάποιος θέλει να κάνει την ωτοπλαστική του.

Δείτε τα πάντα για την ωτοπλαστική και πλαστική αυτιών στο https://www.kapositas.gr/plastiki_aytion.php

στο https://www.kapositas.gr/petaxta_aftia_txt.php