Ωτοπλαστική σε παιδιά-πλαστική αυτιών

Κάθε γονιός κάνει το καλύτερο για τα παιδιά του για να έχουν μια καλύτερη ζωή χωρίς προβλήματα όσο είναι δυνατόν. Η ωτοπλαστική ή αλλιώς πλαστική αυτιών είναι μια κοινή επέμβαση ανάμεσα στις άλλες που κάνουν οι πλαστικοί χειρουργοί για να διορθώσουν τα πεταχτά αυτιά ή άλλες δυσμορφίες των πτερυγίων των αυτιών.

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής στα παιδιά αφορούν και τους γονείς γιατί είναι οι πρώτοι που ακούνε τα παράπονα των παιδιών τους από τα πειράγματα των συμμαθητών τους στο σχολείο.Η επέμβαση της ωτοπλαστικής σε παιδιά έχει γρήγορη ανάρρωση αλλά ποιά όμως είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να γίνει η επέμβαση;

Ωτοπλαστική σε παιδιά επέμβαση και ανάρρωση

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής γίνεται για να διορθώσει τα πεταχτά αυτιά των παιδιών και να τα φέρει πιο κοντά προς το κεφάλι εκεί που είναι η ανατομική τους θέση. Η πλαστική αυτιών στα παιδιά γίνεται μετά την ηλικιά των 5 ετών και η καλύτερη στιγμή είναι πριν πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Μετά τα 5 χρόνια μπορεί ένα παιδί να υποβληθεί σε ωτοπλαστική όποτε είναι έτοιμο το ίδιο αλλά και οι γονείς του.

Ενημερώνουμε τους γονείς ότι στα παιδιά χορηγείται ήπια αναισθησία και λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι με το παιδί τους. Δίνουμε προληπτικά αντιβιοτικά κατά την διάρκεια της επέμβασης και μετά σιρόπι αντιβιοτικού για το σπίτι για μερικές ημέρες. Παράλληλα χορηγούμε ήπια παυσίπονα Depon/ponstan.Το παιδί θα επιστρέψει στο σπίτι με έναν επίδεσμο στο κεφάλι που θα τον βγάλουμε την άλλη ημέρα και συμβουλεύουμε την μητέρα να λούσει το παιδί 48-72 ώρες μετά την επέμβαση.

ωτοπλαστική
Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη του Δρ Νώντα Καποσίτα στο Focus Web TV. Στην συζήτηση αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθούμε στην ωτοπλαστική στα παιδιά και γιατί οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την επέμβαση όταν γίνεται απο έμπειρα χέρια.

Η αναισθησία στην παιδιατρική ωτοπλαστική

Στα παιδιά η αναισθησία τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και την κάθε επέμβαση. Για την πλαστική αυτιών, η αναισθησία είναι πολύ ασφαλής και η επέμβαση είναι ανώδυνη. Στο Παιδιατρικό του Ιασώ, όπου γίνονται πολλές παιδιατρικές επεμβάσεις η αναισθησία στα παιδιά χορηγείται από την εξειδικευμένη αναισθησιολόγο Κα Μαρινοπούλου Ελένη με πολυετή εμπειρία (περισσότερες από 75.000 επεμβάσεις σε παιδιά) σε ένα πλήρως οργανωμένο παιδιατρικό χειρουργείο.

Προηγείται επικοινωνία της αναισθησιολόγου και των γονιών για ενημέρωση και καλύτερη προετοιμασία του παιδιού για την επέμβαση. Η μητέρα συνήθως είναι μαζί με το παιδί τους όταν ξεκινάει η διαδικασία της αναισθησίας (κοιμίζεται στην αγκαλιά της) και είναι πάλι μαζί όταν ξυπνήσει. Παραμένουν μαζί για 2-3 ώρες μετά την επέμβαση σε ειδικό θάλαμο υπό την επίβλεψη της αναισθησιολόγου και επιστρέφουν στο σπίτι τους με οδηγίες.

Τις περιπτώσεις παιδιών έως 12 ετών με προβλήματα παιδιατρικής πλαστικής χειρουργικής τις αντιμετωπίζουμε στην Παιδιατρική χειρουργική Κλινική του ιδιωτικού Νοσοκομείου Ιασώ στο Μαρούσι.

 

  Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

www.pediatric-plasticsurgery.gr