Δυσμορφία της κόγχης του αυτιού με φυσιολογικό το υπόλοιπο πτερύγιο του αυτιού

Οι συγγενείς δυσμορφίες του πτερυγίου του αυτιού είναι αρκετές όπως αυτές που περιγράφουμε στο web site (πεταχτά αυτιά,πεταχτά λοβία,σχιστά λοβία, cup/lop ear,stahl's ear, κρυπτωτία, μικρωτία, κλπ). Υπάρχει μια σπάνια δυσμορφία και αφορά την κόγχη του αυτιού δηλαδή το κοίλο μέρος του πτερυγίου.

Σε αυτή την δυσμορφία το κοίλο εμφανίζεται σαν κυρτό και προβάλλει πρoς τα έξω σαν κάποιος να πίεσε το αυτί από πίσω προς τα εμπρός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνει την είσοδο του έξω ακουστικού πόρου με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να βάλουν τα ακουστικά για να ακούσουν μουσική μια και η δυσμορφία εμποδίζει την τοποθέτηση τους.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να αφορά το ένα αυτί ή και τα δύο και δεν φαίνεται να σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας του παιδιού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το υπόλοιπο πτερύγιο είναι φυσιολογικό και δεν παρατηρούνται προβλήματα ακοής.

Κλινικά

Το παιδί αρχίζει να παραπονιέται στους γονείς του για τα πειράγματα των φίλων του, όταν αρχίσει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή, θέλει να ακούσει μουσική και δεν μπορεί να βάλει τα ακουστικά, η το iPod. Τα παιδιά αρχίζουν να παραπονιούνται μετά τα 7.

Τότε θα παρατηρήσει ότι το αυτί του δεν είναι σαν το άλλο. Κατά την κλινική εξέταση στο ιατρείο η κόγχη φαίνεται κυρτή και να προβάλλει προς τα εμπρός ενώ θα έπρεπε να είναι κοίλη όπως συμβαίνει φυσιολογικά.

Τεχνική διόρθωσης

Γίνεται μια μικρή τομή στο πίσω μέρος της κόγχης του αυτιού με μικρή αφαίρεση δέρματος. Σχεδιάζουμε το πλάνο της επέμβασης που θα κάνουμε στον χόνδρο και αφαιρούμε τον παθολογικό χόνδρο.

Αναλόγως των περιστάσεων είτε τον αφαιρούμε οριστικά είτε τον διαμορφώνουμε εάν είναι εύπλαστος σύμφωνα με τις ανάγκες της ανατομίας της περιοχής. Η επέμβαση στα παιδιά γίνεται με ελαφρά γενική αναισθησία και στους ενήλικες με τοπική αναισθησία.

Στο αυτί τοποθετείται ένα ειδικό βαμβάκι ποτισμένο με αντιβιοτική αλοιφή και καθηλώνεται στην κόγχη για 10 ημέρες με ειδικά ράμματα through and through.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνουμε αντιβιοτικά και ήπια παυσίπονα τύπου Depon ή Ponstan.

Περιπτώσεις από το αρχείο του κ. Καποσίτα

Περίπτωση νεαρού άνδρα που είχε υποβληθεί σε ωτοπλαστική πριν 10 χρόνια με τεχνική cutting otoplasty και είχε υπερδιόρθωση στο αριστερό αυτί και δυσμορφία της κόγχης με αποτέλεσμα να φαίνεται αφύσικο στο μάτι.

Διορθώθηκε με ωτοπλαστική για δεύτερη φορά και αποκατάστση του προβλήματος


Δυσμορφία κόγχης που προκαλούσε βοητά στον ασθενή και εγκλωβισμό τού νερού στο αυτί κατά την διάρκεια του μπάνιου